Árkalkulátor

Hivatalos fordítási ajánlatunkat a fordítandó dokumentumok gyors elemzése után a szövegben található szavak száma alapján, az esetleges szövegismétlődések után járó kedvezmények levonásával és az Ön igényeinek figyelembevételével számoljuk ki. Az itt kalkulált adatok tájékoztató jellegűek.

Hasznos tudnivalók a mennyiségek meghatározásáról

Irodánkban az elszámolás a fordítandó szövegben található szavak száma alapján történik.

A nálunk is alkalmazott forrásnyelvi szó alapú elszámolás előnyei:

 • az árajánlatban végleges árat adunk meg, nincs utólagos egyeztetés és módosítás,
 • a szószám független a formázástól,
 • igazodik a globális fordítóipari trendekhez, így átláthatóbb ügyfeleinknek is.

Megrendelőnk kifejezett kérésére és előzetes egyeztetés után természetesen alkalmazkodunk egyéb elszámolási módszertanhoz is.

Mi a különbség a karakter és a leütés között?

A magyar nyelvben gyakran szinonimaként használjuk a két szót, szakmai szemmel azonban egy jelentős különbség van közöttük, mégpedig, hogy a szóközök nem számítanak karakternek, míg a leütés kategóriájába a karakterek és a szóközök egyaránt beletartoznak. Tehát a

karakterek száma + szóközök = leütésszám.

Az eltérés nyelvektől függően akár 20% felett is lehet, így célszerű a kérdést előzetesen tisztázni minden olyan esetben, amikor a karakterek vagy a leütések száma képezi az elszámolás alapját.

(A Microsoft Word szövegszerkesztő szóközökkel számolt karakterként hivatkozik a leütésre.)

Meghatározható-e a fordítandó szöveg pontos mennyisége és ezzel együtt a fordítás díja, ha oldalszám alapján számolunk?

Röviden: nem.
Hosszabban: pontosan biztosan nem, mivel egyetlen oldalra akár nagyságrendekkel több szöveg is elférhet. Sok tényező befolyásolja ezt, amelyek közül a legnyilvánvalóbban az alábbiak:

 • oldalméret,
 • betűméret,
 • sortáv,
 • térközök a bekezdések között,
 • margók szélessége,
 • fejléc és lábléc megléte és mérete,
 • a szöveg tagolása és formázása,
 • képek, ábrák, egyéb grafikai elemek jelenléte stb.

 

Az alábbi három képen teljesen megegyezik a szöveges tartalom (kereken 1000 szó). Kiférhet mindez egyetlen oldalra, de akár 3 vagy 5 oldalra is átnyúlhat csupán a fenti felsorolás néhány elemének beiktatása révén.

Látható, hogy az oldalszámot nagyban módosíthatják az eltérő formázási megoldások, így az nem alkalmas mérőszám a fordítandó szövegmennyiség pontos meghatározására, csupán megközelítő tájékozódásra.

Forrásnyelvi vagy célnyelvi elszámolás?

Mindkettőre számtalan példát láthatunk. A forrásnyelvi elszámolás végleges árat jelent már az ajánlatkéréskor, mivel azt a fordítandó szöveg mennyisége alapján számoljuk ki. A célnyelvi szövegen alapuló elszámolás lényege, hogy utólag, az elkészült fordítás mennyiségének megfelelően alakul ki a fizetendő ár. Üzleti szempontból a forrásnyelvi elszámolás előnyt jelent a megrendelőnek egyszerűsége és tervezhetősége miatt.